Zašto toliko Hrvata odlazi u Irsku? 5 ključnih razloga koji bi i vama mogli pomoći u odluci! – dopisnica iz dijaspore

Prije točno godinu dana donijela sam odluku da se odselim u Irsku. Sjećam se tog dana kao da je bio prije godinu dana. Porječkala sam se nešto sa starom, i zaključila da nema šta ona tako pričati samnom pod njenim krovom. Tada sam već napunila 25 godina, i iako sam imala još komotnih 9 godina da odselim iz kuće, želja za samostalnošću je prevalila.

Šalu na stranu, svi koji me znaju, znaju koliko obožavam svoje roditelje i obiteljski dom. Ne orgijam, ne pušim travu (ali podržavam) i nemam potrebu za nekom velikom privatnošću, tako da, da se mene pita, komotno bi mogla ostati u obiteljskoj kući zauvijek.

Irsku je već naselilo tisuće i tisuće Hrvata, motivacije za dolazak su različite, a moj razlog je jednostavan – imala sam želju za boljim životnim standardom, a ostale stvari – gospodarstvo, politika, ljudi, mogućnosti itd. su samo bonus.

U ovih nešto manje od godinu dana, ovo je ključnih 5 razlika koje sam primijetila:

1. Demografija i tzv. baby boom

Dok se Irci razmnožavaju kao zečevi, Hrvati izumiru. Nemoguće je ne primijetiti silnu klinčadiju koja hara irskim ulicama. Djelomično jer nisu najodgojenija djeca, izrazito su glasna, ali su zato i izrazito samostalna i samouvjerena.

Mislili ste da prekomjerna konzumacija alkohola umanjuje potentnost? Irci su dokaz da tome nije tako, te da za dobar natalitet ne trebaju markantni muškarci i lijepe žene, već snažno gospodarstvo, tradicionalne obiteljske vrijednosti i zabrana abortusa. Šalu na stranu, otkad živim ovdje, evidentno je da je u Irskoj dobiti dijete nekad skoro ravnomjerno dobitku na lotu, iako gore navedeno vjerovatno ne odmaže. Naime, Irska ima snažnu socijalnu politiku, a rađanje vam otvara bolje prilike kada su u pitanju državne subvencije i ostali oblici pomoći za one u ugroženijem društvenom položaju.

Primjer. Samohrane majke imaju pravo na od 1300 do 1900 EUR mjesečno za stanarinu. Samostalna Neli, s druge strane, ima pravo na šipak, ni to :).

Tako je Irska 2016. imala najviši natalitet i najmanju smrtnost u EU (izvor). 

2. Životni stil osoba zrelije dobi

Dok umirovljenici u Hrvatskoj kopaju po smeću, osobe zrelije životne dobi u Irskoj svakodnevno jedu po pubovima, vesele se uz koju kapljicu alkohola i uživaju u životu. I dok u Hrvatskoj po kafanama pretežito loču stariji muškarci, tu ravnopravno loču i žene svih godina, pa i u toj mjeri da bi posramile suprotan spol. Možda nije najpozitivniji primjer, ali ovdje se žene ravnopravno zabavljaju.

Prošli mjesec otišla sam u Zagreb na par dana, i ulazeći u kafić zatekao me prizor starca kako kopa po kontenjeru. Shvatila sam da to nisam vidjela otkad sam otišla u Irsku. Najtužniji trenutak je bio kada ništa nije pronašao unutra, pa je bijesno bacio kamenčić na dno kontenjera i zagunđao.

Znam, znam, možda malo dramatiziram, većina Hrvata ipak ne kopa po kontenjeru, međutim očito je da se taj trend izrazito povećao sa dolaskom recesije u Hrvatsku. Dok ćete i u Irskoj vidjeti beskućnike, najveći broj su ovisnici o drogama, ili ljudi koji jednostavno iz nekog razloga biraju taj način života, a možda i ne znaju za pomoć koju mogu zatražiti od države i grada. Osim subencija za stanove, tu su i velikodušni bonovi za kupovinu u Lidlu i slično.

3. Prosječna plaća i prosječni troškovi

Želim se unaprijed ograditi i reći da su podaci vađeni od strane državnih i europskih statističkih agencija, ali ispričavam se ako postoje manje odstupanja, te prihvaćam prepravke.

Minimalna bruto satnica u Irskoj je 9.55 EUR po satu, a uskoro će porasti na 9.80! Prevedeno u 40 sati tjedno, minimalna mjesečna plaća u Irskoj iznosi 1528 EUR bruto, odnosno 1468 EUR neto. Bruto minimalac u Hrvatskoj iznosi 462 EUR, odnosno  370 neto.

Obratite pozornost na izdavanja iz plaće u Irskoj i Hrvatskoj, dok je u prvom primjeru na 3.3 puta veću plaću na poreze otišlo 60 EUR, odnosno manje od 10%, u Hrvatskoj na minimalac odlazi 92 EUR, odnosno gotovo 20%!

Irska je 5. u svijetu po veličini BDP pc, iza Katara, Lukemburga, Singapura i Bruneja. Dok je Hrvatsk 58. iza Turske, Kazahstana i Paname.

U Irskoj svakako ima puno prilika, puno novca, a oni željni i voljni raditi moći će ih iskoristiti ravnopravno drugim građanima Irske.

4. Prilike za zaposlenjem i znanje engleskog jezika

O ovome sam više pričala ovdje, ali evo kratki sažetak.

Iako će vam znanje engleskog olakšati traženje posla u Irskoj, on nije nužan. Aktivirajte se putem grupa Idemo u Irsku, Smaragdni Otok i slično, pronađite nekog tko radi u tvornici, na traci, slaže sendviče, i zamolite da pita šefa traže li nekoga. Najčešće traže, a kolega koji priča vaš jezik će vam objasniti što trebate raditi.

Znate li engleski jezik, prilike su samim time znatno veće. I dalje smatram kako je odličan engleski jezik važniji od diplome iz Hrvatske. Osim toga, postoje brojni tečajevi od nekoliko mjeseci do godinu, dvije, koji će doprinijeti vašem zaposlenju u određenoj grani i utjecati na povećanje plaće!

Više o traženju uredskih poslova u Irskoj čitajte ovdje

5. Troškovi života

I prije nego sam došla u Irsku, načula sam priče o visokim cijenama rente i skupoći Dublina. Da, cijene rente u Irskoj su stvarno visoke, posebice u Dublinu. Mnogi će vam reći da obiđete Dublin u širokom luku, a opet najviše prilika za zaposlenje nalazi se u upravo u Dublinu. Planirate li raditi za minimalac, stvarno nema smisla da počnete u Dublinu, međutim, evo nekoliko rečenica o renti.

Dečko i ja plaćamo sobu s kupaonom 870 EUR mj. Uključujući režije. Jednostavnom matematikom 435 EUR po osobi, a mogli smo proći i jeftinije. Živimo 25 min busom od centra (15 kad nema gužve), imamo hrpu dućana oko sebe, dva kafića, pub, restorane, frizerske, razne male trgovine itd.

Cijene hrane u dućanima su izrazito povoljne, pa rekla bih i jeftinije nego u Hrvatskoj! 

Više o cijenama pogledajte u mom zadnjem videu 🙂 

Naravno, više ćete potrošiti ako jedete vani, ali opet sasvim podnošljivo u odnosu na plaću. Gablec u dobrom restoranu je oko 9-10 EUR (npr. bento box u nekom japanskom).

Cijena odjeće je gotovo identična Hrvatskoj, tehnologije otprilike ista, taxi je relativno povoljan, ukoliko se svaki dan vozite busom u dva smjera potrošit ćete nešto više od 100 eura mjesečno, turistički aranžmani su povoljniji, putovanje iz grada u grad isto, a iz Dublina možete letjeti diljem Europe po znatno nižim cijenama zbog prisutnosti Ryanair-a, Air Lingusa i ostalih niskotarifnih avio kompanija. Najskuplji let u pravilu plaćam do Zagreba, no ukoliko planirate dovoljno unaprijed, ili letite u susjednu Budimpeštu, proći ćete znatno povoljnije.

Budući da nemam djecu, nisam upućena u troškove vrtića i škola, ali s obzirom da se ovdje djeca štancaju ko luda, rekla bih da je s obzirom na standard podnošljivo :). 

Nadam se da vam je ova objava malo bolje dočarala Irsku i ovdašnji način života. 

Ukoliko se želiš pretplatiti na moj newsletter i dobiti obavijest svaki put kada objavim novi post, unesi svoje podatke ovdje.

Puno oblačnih pozdrava iz Dublina,

Neli

Spread the love

Neli nikada nije mislila da će postati djevojka iz dijaspore, smatrajući da je to rezervirano samo za ljude koji glasuju na izborima. Otkada je u Dublinu, ne opterećuje se previše balkanskim poslovima, uživa u životu i kao svi ostali u srednjim/kasnim dvadesetima propitkuje smisao istog. Korijeni joj ne daju mira, pa tu i tamo baca hejt na irsku kavu, ali u suštini voli Irsku, Irce i irsku plaću!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
NelilandOszkár Vidity Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Oszkár Vidity
Guest
Oszkár Vidity

Svaka čast na ovom postu. 😊