Vodič za pronalazak uredskih poslova – dio 2. – framework za traženje posla

Bilo da tražite posao, a molite boga da ga ne nađete, ili pak stvarno želite posao, ali bog negdje uzme negdje da, a vama je oduzeo sve društvene vještine, a možda vas učinio i lijenim đubretom koje je lijeno otići i na wc (that’s totally me sometimes, ajmo ruke ko još ne voli ić piškiti? heuehhe too much information is my second nation, nature – ali ne rimuje se). Uglavnom, bilo da je išta od toga, ili se samo želite više organizirati u traženju posla, onda je ovaj post za vas!

Zamislite me kao seksi profesorku koja vas ganja sa svojim virtualnim bičem i od vas čini čovjeka. Ako ste žensko, ne zamišljajte me – jer žene su po prirodi superiornija i odgovornija bića, i drage dame vjerujem da ste se već snašle i bez moje pomoći <3.

U ovoj objavi ćemo:

  1. Izreći koju pošalicu i skupa se smijati
  2. Istaknuti najbolje i najgore mjesece za traženje posla i obrazložiti zašto je to tako
  3. Pričati o organizaciji procesa traženja posla

Ukoliko još niste pročitali prvi dio, brzo kliknite ovdje

Ljudi, traženje posla nije lako, osim ako se bavite najstarijim ljudskim zanatom i posao vam je da budete laki, huehehe.

Off topic: Pisanje bloga nije lako, stoga me podržite dijeljenjem ovog posta na društvenim mrežama <3. Sharing is caring, a mene će motivirati da pišem još više, hvala!

Kada smo već kod najstarijeg zanata, neki će reći da je traženje posla kurva. Nekada se čini da svima daje, jedino vama ne. 

Ja bi više rekla da je traženje posla kao stvaranje porodice. Nekada ćete kao Vuco udariti odma u sridu i po sistemu prvo pa muško dobiti 2 sina pa 2 kćeri, nekada ćete ko Stribor imati pokoji ćorak, pa nešto ženske djece, i onda ćete ići na još jedno dok ne dobijete i muško, dok se napokon ne rodi vaše 8. dijete, Adam. Budite sigurni da to ne umanjuje vaš uspjeh i vašu muškost, čovječnost.

Šalu na stranu, ahem, sve što želim reći je da se pripremite da je ovo proces koji može potrajati. Ovisno o vrsti posla, dobu godine i ostalim faktorima, traženje posla može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Prema nekim sumnjivim izvorima sa interneta, prosječna duljina traženja posla (pri čemu se ne navodi ni gdje, ni kakvog posla) je 13 tjedana, ilitiga nešto više od 3 mjeseca.

Pa prođimo neke osnovne stvari:

  1. Najbolji periodi za traženje poslova –  u pravilu vrijeme žetve, razdoblje u prijelazu s 3. na 4. kvartal (jer kvartal zvuči pametnije od 9. i 10. mjesec). Ako vas baka Janica zove da treba žeti kuruzu, a deda iz Zagorja u berbu pravo je vrijeme da uredite CV i pošaljete koju prijavu. Slobodno spijte koji gemištek da budete kreativniji u procesu. Deveti mjesec posebice je zanimljiv za osobe koje su tek diplomirale, budući da se otvara puno graduate prilika. Graduate programi najčešće traju po 12. mj, od rujna do rujna. Ukoliko vas zanimaju ove prilike, kliknite ovdje i uvjerite koliko ih trenutno samo ima u Dublinu. Nakon toga slijedi drugi i treći mjesec, kada se pune pozicije za narednu godinu.
  2. Najgori periodi za traženje poslova – u pravilu mjeseci u kojima planirate godišnji. Išli bi na more, e pa išla bi i vaša regruterica. Išli bi na skijanje, e pa išla bi i vaša regruterica. Došli ste sa skijanje, e pa došla je i vaša regruterica i čeka ju hrpa papira, planiranja i je*anja u mozak. Stavit će oglas u 1. mj, ali će vas vjerovatno zvati na razgovor u 2. To ne znači da neće biti poslova u takvim mjesecima, no svakako ima manje prilika nego inače.
  3. Paretovo pravilo kaže da se 80% postignutog rezultata postiže u 20% uloženog vremena. Bill Gates kaže da bi radje odabrao lijenu osobu da napravi težak posao, jer će naći lakši način da to učini. Ja kažem da je ovo vrijeme kada trebate zaboraviti i Pareta i Gatesa, i uzeti vremena kako bi učinili sve u svojoj moći da ostvarite svoj cilj – dobijete željeni posao.
Slikovni rezultat za bill gates i would rather hire lazy person
Izvor

Shvatite traženje posla kao gerilsku borbu. Nemate puno municije? Budite kreativni! Bilo da udarate iz šume ili šipražja, napadajte sa svih mogućih frontova i ništa ne prepuštajte slučaju.  Ključni savjeti:

  1. Odredite područje i industriju u kojoj želite raditi, npr. sales u turizmu, marketing u bankama.
  2. Sistematski pratite proces prijave kroz framework kao na slici koji možete napravi u Excelu. Kliknite ovdje da preuzmete moju verziju. Tu ujedno možete pronaći i popis svih farmaceutskih kompanija u Irskoj (čisto ako zatreba).
  3. Napadate na sljedećim frontovima: web stranice poduzeća – otvorene molbe, LinkedIN – prijavljivanje na poslove, povezivanje s regruterima i zaposlenicima željenog poudzeća, stranice za traženje poslova – slanje prijava, Facebook grupe – umrežavanje sa zaposlenicima, traženje interne preporuke.

Framework za traženje poslova

Nemojte biti lijeni raditi po framework-u! Za izradu framework-a potreban je jedan dan koji vam može i hoće promijeniti budućnost na bolje!

Nekada je potrebno prijaviti na desetke i desetke poslova da bi dobili samo jedan odgovor. Nemojte da vas to obeshrabri! Naravno ne treba samo raditi naporno, već i pametno.

Također – nemojte da vas obeshrabre odbijenice!

Primjer: Moja draga prijateljica pri dolasku u Irsku dobila je odbijenicu iz McDonalds-a ne jednom već tri puta. Naime bila je očajna i htjela je bilo kakav posao! To je najbolja stvar koja joj se ikad desila, jer joj je otvorila vrata u svijet administrativnih poslova, sad je baja, ima posao koji voli i plaću od skoro 3000 eura neto. U McDonaldsu bi još uvijek za 1600 EUR vrtila hamburgere! #TrueStory

U sljedećoj objavi pisati ću o uređivanju CV-a, postaviti neke od svojih najdražih obrazaca za životopis, i dati savjete za intervju! Pod uvjetom da ste zadovoljni svojim životopisom, slobodno napadnite prema gore navedenom frameworku! 

Hvala vam na čitanju od srca!

Puno oblačnih pozdrava iz Dublina,

Želi vam vaša (skoro zdrava) Neli.

P.S. Naslovna slika je random slika sa stranice Pexels.com, nema previše veze s postom ali se lik tako divno smije, pa da dijelim malo pozitive.

P.P.S. Ako Vam neka usporedba nije sjela, zaključite da se šalim! Možda se i ne šalim, ali ovako ćemo bar osigurati mir u našem malom Nelilandu. 

Spread the love

Neli nikada nije mislila da će postati djevojka iz dijaspore, smatrajući da je to rezervirano samo za ljude koji glasuju na izborima. Otkada je u Dublinu, ne opterećuje se previše balkanskim poslovima, uživa u životu i kao svi ostali u srednjim/kasnim dvadesetima propitkuje smisao istog. Korijeni joj ne daju mira, pa tu i tamo baca hejt na irsku kavu, ali u suštini voli Irsku, Irce i irsku plaću!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of