Selite u Irsku? Uštedite vrijeme i novac uz ovih 5 savjeta!

Ako razmišljate o odlasku u Irsku, sigurno su vam na pamet pala egzistencijalna pitanja kao što su: kako doputovati tamo, gdje naći smještaj, koliko kutija cigareta smijem ponijeti i slično.

Prije nešto više od godinu dana, bila sam u istoj situaciji, i učlanila sam se u sve žive i ne žive grupe na FB irske tematike. Najveći izvor informacija svakako je bila grupa: Idemo u Irsku, ali me je bilo strah aktivno sudjelovati i postavljati pitanja zbog strogih pravila grupe.

Iako su u drugim grupama ljudi slobodnije postavljali pitanja, često bi se našao neki dežurni šupak ilitiga Captain Obvious. Njegova uloga bila bi prosvijetliti nas nešupke ukazujući o mnogobrojnosti objava ove tematike od kojih neke datiraju još od prije nove ere, jer eto, jebo nas koji tek dolazimo, mi u višku vremena jedva čekamo rudariti po “friškim” podacima i propitkivat ispravnost informacija.

Zbog toga često ne bih ni postavila pitanje, te bi gubila puno vremena tražeći potrebne informacije.

Jedan od razloga zašto ovo pišem je jer znam da postoje brojni razlozi koji vas koče da ranije krenete prema Irskoj, često financijske prirode. I dalje mislim da je optimalno doći sa barem 2000 EUR, međutim želim vas ohrabtiti informacijom da smo dragi i ja prvih mjesec dana potrošili znatno manje nego smo mislili, točnije, prvi mjesec u Irskoj koštao nas je 1200 EUR sa letovima, AirBnb-om u Cork-u i hranom, dakle 600 EUR po osobi.

Stoga evo, 5 stvari koje bih napravila da sada selim, a koje preporučujem i vama ukoliko želite uštedjeti vrijeme, novac i živce:

1.Prijavljivala bi poslove iz Hrvatske hineći da sam već u Irskoj

Kada tražite uredski posao, proces može potrajati i po nekoliko tjedana. Stoga, ukoliko krenete s procesom prijave iz Hrvatske, možete uštedjeti novac koji bi inače potrošili na smještaj. Budući da većinu poduzeća ne zanimaju kandidati koji nisu prisutni u zemlji, preporučila bih da u CV stavite irski broj i adresu. Samim time, da opet idem – zamolila bih nekoga da mi pošalje irsku SIM karticu, a u CV bih stavila adresu smještaja u kojem ću odsjesti. Nisam doživjela da regruter za vrijeme poziva pita gdje se trenuntno nalazite. Ako je zainteresiran, ponuditi će vam intervju, a kada dođete do prvog intervjua – kupite karte i odletite u Irsku. Ukoliko vas pita gdje ste – slobodno javite da ste trenutno u Hrvatskoj i da dolazite u Irsku ovaj tjedan.

2. Na put Zg – Dublin (+koferi) potrošila bih manje od 100 EUR

Krenula je nova linija Lauda Motion; Dublin- Beč, Beč-Dublin, gdje za manje 15-20 EUR možete u nekoliko sati stići do Dublina. Ako ste se ko ja možda se pitate- koji k je Lauda Motion i koliko povjerenja uljeva avio kompanija koju je Ryanair uzeo pod okrilje jer je pred stečajem? Budući da sam prije nekoliko dana letjela s njima, mogu potvrdjeti da su legit, let je bio ugodan, stjuardese malo manje hehe, ali u suštini više muzika nego para, which is my kind of airline, huehehe. Do Beča možete doći Flix-Busom za 15 EUR. Munchen nije loša opcija, ali uz bus treba platiti i skupi metro, pa se nakupi više troškova. Osim Beč-Dublin, tu su i Budimpešta-Dublin, a od 4. – 10. mj Zadar, Pula, Split – Dublin.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-1.png

Sve to možete provjeriti na Skyscanner-u gdje možete unijeti opciju: “Dublin – bilo kuda” “Najjeftiniji mjesec”, i vidjeti koje veze su najjeftinije iz Dublina. U pravilu slične cijene vrijede i za obrnute rute, pa kada identificirate destinacije, možete detaljnije istražiti cijene po određenim mjesecima.


3. Stan za prvu ruku

Iznajmila bi preko AirBnB-a (privatni apartmani) Booking-a (privatni apartmani, hosteli itd.) ili Homestay-a (plaćeni smještaj u nečijem obiteljskom domu sa tom obitelji).

Ne bih preporučila kontaktiranje vlasnike apartmana na FB kako bi dobili bolji deal umanjen za service fee koji ove stranice naplaćaju, čisto jer vas to stavlja u rizik da vas zajebu. Ako vas neko zajebe na AirBnB-u, barem ćete dobiti povrat novaca, ako vas zajebe na FB – teško. Svima koji žele raditi u Dublinu, savjetovala bih da nađu smještaj u nekom manjem mjestu dok ne nađu posao, unutar irske je jeftino putovati, a nekoliko intervjua će vam najvjerovatnije biti dosta.

Ako bi voljeli dodatno uštedjeti, slobodno iskoristite kodove za popust:

Homestay.com – 148 kn kredita – klik ovdje.

Booking.com – 10% popusta, klik ovdje.

Airbnb.com – popust za prvu kupovinu – klik ovdje.

P.S. Ako baš nemate kinte i svaki euro vam život znači, možete uvijek pronaći zaposlenje sa smještajem na nekoj farmi, više info u grupi Idemo u Irsku.

4. Životopis

Budući da većina životopisa u Irskoj nikad ne dođe do regrutera i zapne u ATS softwarima, uredila bih životopis prema ovim pravilima kako bih bila sigurna da će ga rekruteri vidjeti:

Otkad sam to počela raditi, regruteri su mi se počeli javljati ko ludi. Isto mogu garantirati i moji klijenti, a ako ste zainteresirani, javite mi se na: mycareerjungle@gmail.com :). Nudim besplatan feedback, a ako želite nešto više i uslugu pisanja životopisa, Cover Lettera i LinkedIn profila.

5. Prijava i bankovni račun

Ne bih se previše opterećivala time iz Hrvatske, došla bih u Irsku, otišla u Citizen Information – saznala sve što treba i obavila narednih dana. Puno korisnih informacija možete naći i u ovom vodiču. Napravio ga je divan član dijaspore, Josip Kuštera, koji je izdvojio svoje vrijeme da vi ne morate, stoga iskoristite to!

Ako želite dodatno uštedjeti vrijeme i ne čekati na termin za PPS, prijavite ga online ovdje.

I više od svega, ne bi me bilo strah jer stvarno dolazak u Irsku bio je jedan od najjednostavnijih procesa u mom životu.

Uvijek to ponavljam, ali živimo u 21. stoljeću, ne jašemo deve po pustinji, imamo jeftini prijevoz, internet, GPS, hrpu stranica i grupa za support, a prijava u Irskoj je izrazito jednostavan proces. I da ništa ne pogledate prije dolaska, sve nedoumice riješit ćete prvog dana čim odete u Citizen Information.

Što god da vas desi, vjerujte mi, za veliku većinu, život u Irskoj je puno lakši, dostojanstveniji i lagodniji od hrvatske neizvjesnosti.

Ako bi voljeli biti obaviješteni o novim objavam, pretplatite se na moj newsletter, koji će uskoro opet biti u funkciji:

Ako imate kakva pitanja, slobodno se javite (više info ovdje).

Samo hrabro i vidimo se u Irskoj,

Vaša Neli.

Spread the love

Neli nikada nije mislila da će postati djevojka iz dijaspore, smatrajući da je to rezervirano samo za ljude koji glasuju na izborima. Otkada je u Dublinu, ne opterećuje se previše balkanskim poslovima, uživa u životu i kao svi ostali u srednjim/kasnim dvadesetima propitkuje smisao istog. Korijeni joj ne daju mira, pa tu i tamo baca hejt na irsku kavu, ali u suštini voli Irsku, Irce i irsku plaću!

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Zvonimir Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Zvonimir
Guest
Zvonimir

Hvala na info, već neko vrijeme gledam Irsku no ove cijene stanova mi se čine stvarno lude. Nadam se za par godina da neće biti takve