Kako i zašto sam odabrala Irsku – dopisnica iz dijaspore

Da je postove pisati lako, napisala bih da sam u Irsku otišla avionom, a kao glavni razlog navela bi … Pare, prosperitet, političku situaciju, jer je pomodno?

Međutim, postove nije pisati lako i ne piše ih svatko (huehehe), stoga ću u ovom postu iskreno i organizirano objasniti:

  1. Zašto sam otišla u Irsku
  2. Zašto sam odabrala Irsku 
  3. Kako sam u tome uspjela

1.  Zašto sam otišla u Irsku

Mislim da ćemo se svi složiti kako prvo mogu preskočiti. Svi iz Hrvatske, a i regije znaju sa čime se suočavamo na Balkanu.

Što reći o zemlji gdje je glavna atletska disciplina skok u kantu za smeće i hvatanje boce, a lizanje guze nije potez u seksu nego predispozicija za dobivanje “adekvatnih” poslova?

Pri tome, htjela bih nadodati kako sama nisam nikada imala problem s pronalaskom posla, već samo s pronalaskom adekvatnog posla (adekvatno plaćenog, gdje se moje vještine cijene i koriste itd.). Ne znam ljudi, možda je problem u meni, možda situacija u Hrvatskoj nije kriva, mislim ako pitate neke Hrvate (khm #elvisduspara) Zemlja je ravna ploča. Možda sam svojom težinom nagnula ploču i propala, a možda je Zeus božica ljepote? Izgleda da neke stvari moraju ostati misterija.

2. Zašto sam odabrala Irsku? 

Razlog 1. Kud svi tu i mali Mujo.

U ovoj priči Mujo sam ja, a svi moj brat. Brat je otišao 3 mjeseca prije mene. Nakon samo 2 tjedna pronašao je posao iz snova, nakon godina nezadovoljstva, potplaćenosti i frustracija u Hrvatskoj. Početna plaća mu je bila bar pet puta veća nego zadnja u Hrvatskoj, na poslu ga svi cijene, a nakon 2 mjeseca pitali su ga bi li išao doma za Božićne praznike, te je došao doma na 11 dana. Njegovo zadovoljstvo (khm #pare) bilo je izrazito motivirajuće. Da sam razmišljala kao svi oko mene, mislila bih da se kao ekonomist ne mogu mjeriti s programerom, ubila bih se u pojam prije puta i zaključila da nije to za mene. Nemojte biti tko svi, vaša sudbina je u vašim rukama (#Sokrat, #Neli, almost the same, not).

Razlog 2.  BDP po glavi stanovnika – odnosno kupovna moć 

Kao ekonomist po struci, prije odabira zemlje promatrala sam ekonomske varijable. Vi znate da mi ekonomisti imamo kompleks manje vrijednosti jer nas društvo u pravilu smatra teletabisima koji kupuju ispite i pola faksa prosjede na kavi. Okej, pola faksa jesam prosjedila na kavi, ali hej, i ja imam nešto za ponuditi!

Tako je važno napomenuti kako je prema podacima MMF-a, Irska druga po vrijednosti BDP pc u Europi, a peta u svijetu. Prostim riječima radi se o kupovnoj moći stanovništva. Ne samo da Irci imaju velike plaće, već su cijene proizvoda i usluga prilično povoljne u odnosu na plaću. Iako cijena stanova izrazito raste iz godine u godinu, smatram da se i dalje od irske plaće može jako lijepo živjeti i puno uštedjeti. Kao primjer, minimalna plaća u Irskoj je oko 1500 EUR, dok je u Hrvatskoj oko 370 EUR. U Irskoj svaki mjesec mogu uštediti bar 1000 EUR bez ikakvog odricanja, dok bi u Hrvatskoj zaradila malo više od pola te vrijednosti.

Razlog 3. Jednostavna logistika 

Doći u Irsku je poprilično jednostavno. Svi EU građani imaju pravo raditi i privređivati, priča se engleski, ekonomija im neprestano raste, Irci su po prirodi veseli, jednostavni i žele pomoći, a i mnogi Hrvati koji su se tamo ustalili. 

3. Kako sam u tome uspjela?

Da se nadovežem na razlog 3., prilično lako. Uštedjela sam 2000 EUR (odnosno roditelji su jedva čekali da me se riješe i ponudili 2000 EUR) i uputila se za Dublin iz Minhena (najjeftiniji letovi za Dublin). Prije odlaska nisam googlala Irsku, ali svakako je pomogla FB grupa Idemo u Irsku. Kada sam sletjela, brat i prijatelj odveli su mene i dečka na prave bosanske ćevape, i od tog trenutka znala sam da ćemo Irska i ja biti na ti. Nakon 2 tjedna dobila sam odličan i odlično plaćen posao. Našla sam stan preko grupe na fejsu. 

Više o traženju poslova u Irskoj i drugim povezanim temama reći ću u nekim od nadolazećih postova. 

Ukoliko imate pitanja, slobodno postavite u komentaru na post, ili mi se javite putem Facebooka ili e-maila

Ukoliko se želiš pretplatiti na moj newsletter i dobiti obavijest svaki put kada objavim novi post, unesi svoje podatke ovdje.

Hvala na čitanju i puno pozdrava,

Neli

Spread the love

Neli nikada nije mislila da će postati djevojka iz dijaspore, smatrajući da je to rezervirano samo za ljude koji glasuju na izborima. Otkada je u Dublinu, ne opterećuje se previše balkanskim poslovima, uživa u životu i kao svi ostali u srednjim/kasnim dvadesetima propitkuje smisao istog. Korijeni joj ne daju mira, pa tu i tamo baca hejt na irsku kavu, ali u suštini voli Irsku, Irce i irsku plaću!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of