Dragi Nico, boli me ***** za Notre Dame, a boli i Vas.

Svi oni koje ove dane nisu proveli u pećini, sigurno znaju da je izgorio Notre Dame. Iako realno – međunarodna teroristička organizacija kojoj ne smijem izgovoriti ime ali počinje na I i završava na S je tweetala o tome, tako da je očito i ekipa iz pećine u toku.

Nisam nikad bila u Notre Dame pa ne mogu garantirati da je slika ispravna.

Ja, koja nikad nisam bila u Parizu (jer mi se čini klišej, ali ustvari samo hejtam i vjerovatno ću se zaljubiti u grad jednom kad odem), Notre dame pamtim kao crkvu iz knige Zvonar Crkve Notre Dame, koju naravno nisam pročitala.

Da se idem hvaliti svojim znanjem likovnog, mogla bi reći da je ta građevina nevjerovatno dostignuće barokne gradnje, ali evo google kaže French Gothic, tako da bi i to zajebala.

I da sve to nije uzelo maha, možda bi me i bilo sram priznati da u trenutka gorenja Notre Dame ja nisam osjetila ništa.

Ništa.

Bila sam u svom svijetu, jednom rukom dovršavala CV za klijenta, drugim uhom površno slušala što se zbiva na televiziji

I ne bi se previše bavila ovom temom da sljedeći dan mediji nisu krenuli pisati o tome kako milijarderi doniraju milijune za rekonstrukciju.

Kako se usude???? – reče internet.

Zar ne znaju da postoje tolika gladna dijeca u Africi??? – nastavi internet.

Sram vas bilo, koliko sam samo Chanel torbica mogla kupit tim novcima. – reče nitko, ali mogao je.

U moru takvih objava, veliku pozornost uzela je i ova tajanstvenog Nico-e ((ne znam deklinirati strana imena, očito), koji je spomenuo kako su milijarderi odlučili donirati 600 milijuna dolara u manje od 24 sata kako bi pomogli popravku Notre Dame. Zaključuje kako to stvarno stavlja u perspektivu činjenicu da bi bogati mogli riješiti svjetske probleme da ih je briga.

Shodno tome, pišem ovo pismo svim Nico-ima i onima koji su se pronašli u njegovim riječima.

Dragi Nico, želim ti reći neke stvari.

Vi očito ne znate da investicija ove vrste uključuje mnoga mala, srednja i velika poduzeća koja će profitirati od ove rekonstrukcije. Mali korak za milijardere, veliki korak za francusku ekonomiju koja se još uvijek oporavlja od ekonomske krize 2008., i drastičnog smanjenja BDP-a u 2015.

Mislili ste da samo Balkandžije idu za Njemačku i Irsku u potrazi za boljim životom? Jbte, da mi je novčić za svakog Francuza kojeg sam upoznala u Dublinu imala bi 6 novčića! (sarkazam sarkazam).

Ne morate biti lumen, ni studirati ekonomiju, kako bi znali da svjetske ekonomije ne pokreće 1% najbogatijih, ni 10% bogatih, već upravo srednji sloj. Oni su pokretač svake ekonomije i zato države diljem svijeta poduzimaju mjere kako bi zaštitile mala i srednja poduzeća. Diljem svijeta, osim na Balkanu, čini mi se…

Svijet neće postati bolje mjesto ako šacica milijardera skupi par milijardi dolara, ali oće ako masa srednjog sloja počne razmišljati u tom smjeru.

Baš kako i ekonomiju ne pokreću najbogatiji, isto tako ni društvo ne pokreću najbogatiji, upravo, sudbina ovog društva ostaje u rukama nas, običnih ljudi.

I zato te ovim pismom, tebe, sebe i sve ljude poput nas, pozivam da se prestanemo praviti da nas boli k**** za djecu u Africi, unesrećene ratom, sponzoruše bez Chanel torbica (iako nas za potonje vjerovatno i najviše boli k)…

Gotovo nikog ne boli k****. Možda zvučim grubo, ali vjeruj mi, nas na Balkanu ne boli k**** ni za sebe same. Da nas boli, ne bi samo tiho komentirali korupciju, nasilje nad ženama, priviligirane statuse političara, beskućnike na ulici, penzionere koje žive sa 150 EUR penzije, i obične ljude koji su nekad imali poslove, a danas kopaju po smeću.

Ne bi nam bilo normalno što toliko mladi (uključujući mene) odlaze iz države kako bi imali normalan život.

Da nas boli *****, možda ne bi ni trošili novce na odjeću koje već imamo previše, ne bi jeli jebene palačinke sa nutelom i sladoledom u Milky Way-u koje doma možemo napraviti za 5-10x manje para, ne bi se ubili subotom od alkohola, bacali novce na kladionicu…Ali možda pretjerujem, jer što je život bez povremenog ćeifa?

I za kraj, Nico ovo ne govorim tebi, već generalno: možemo li molim vas prestati koristiti slike djece iz Afrike kako bi propagirali licemjere? Da, u Africi još uvijek ima gladnih, ali ima i u Hrvatskoj, BiH, Srbiji pa čak i u Zapadnoj Europi!

Afrika je predivan kontinent koji se izrazito razvio u zadnjih 10-20 godina, s predivnom prirodom, predivnim gradovima, zanimljivim ljudima i zaslužuju puno više nego da ih se iskorištava za licemjerfest.

I ljudi, ne, nisam otkrila Ameriku… I ja nekad zajebem s reakcijom. I vjerujem da vam je kao i meni duboko usađena empatija i briga za događanjima u svijetu.

Vjerujem da se svima nama, iako to nismo svjesni, slomi komadić srca kada:

  • Se uništi grad poput Damaska i sruše spomenici kulture Palmire, koji su nadživjeli tisuće godina, a nisu preživjeli ljudsku glupost.
  • Kada dijete počini samoubojstvo jer nije moglo trpjeti maltretiranje djece u školi.
  • Kada izađe emisija na provjerenom o umirovljenici koja živi u trošnoj kućici bez struje vode..

Ali, prestanimo lagati sami sebe i misliti da će šaćica milijardera sa čarobnim štapićem riješiti svjetske probleme. Neće.

Ali možemo ih riješiti mi.

I zato, apeliram, ako čitate ovaj post, da uzmete 10 minuta iz svog dana i razmislite na koji način stvarno možete doprinijeti.

Ovim uključujem i sebe. Sram me je koliko sam izgubila kontakt sa stvarnim svijetom i stvarnim problemima. Zadaća do sljedeć posta – pronaći način na koji ću kontinuirano doprinosti društvu u kojem živim.

U međuvremenu, u komentar napišite na koji načn bi vi htjeli promijeniti svijet, ili sugerirajte meni.

Puno (napokon) sunčanih pozdrava iz Dungarvana,

Vaša Neli

P.S. Ako ste došli do ovdje, svaka vam čast raja! Slobodno podijelite moju objavu, pronađite me na FB, lajkajte, komentirajte i pomognite mi da pozicioniram blog (i pritom svijest o ovoj temi) 🙂 Iskrenost je vrlina?

https://www.facebook.com/Nelliland1

https://www.youtube.com/watch?v=vzK5Ru7XzKg&t=170s

Hvala !!!

Spread the love

Neli nikada nije mislila da će postati djevojka iz dijaspore, smatrajući da je to rezervirano samo za ljude koji glasuju na izborima. Otkada je u Dublinu, ne opterećuje se previše balkanskim poslovima, uživa u životu i kao svi ostali u srednjim/kasnim dvadesetima propitkuje smisao istog. Korijeni joj ne daju mira, pa tu i tamo baca hejt na irsku kavu, ali u suštini voli Irsku, Irce i irsku plaću!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of